Sănătatea fizică a unui copil este influențată de mai multe lucruri, precum alimentația, programul zilnic și timpul petrecut în aer liber. Totuși un rol major îl joacă activitatea fizică, îndeosebi acum, când sedentarismul este tot mai des întâlnit printre oameni. Din acest considerent, o bună parte din părinți optează pentru practicarea unui sport, precum karate, dansuri, gimnastică și altele. Însă, acest subiect trebuie tratat cu responsabilitate, pentru ca micuțul să primească satisfacție și să beneficieze maximal din antrenamente. Aflăm de ce trebuie să ții cont când ajuți copilul să aleagă activitatea fizică și care sporturi pentru copii sunt cele mai populare.
Cum ajuți copilul să aleagă tipul potrivit de sport, în funcție de temperament?
De ce mulți copii refuză să frecventeze clubul sportiv? Primul lucru, după care se orientează un părinte atunci când alege tipul de activitate fizică, este vârsta. Cu toate acestea, la fel de importante sunt și caracteristicile individuale ale micuțului. Dacă direcționezi copilul ținând cont de acestea, probabilitatea de a da greș va scădea considerabil.
Ce sporturi se potrivesc, în funcție de temperament?
Sangvinici. Acestor copii le place să fie lideri, câștigători și în centrul atenției. Nu în zadar o bună parte din campioni au acest temperament. Sporturile active sunt cele mai potrivite pentru acești micuți. Orice activitate ce implică o bună viteză și rezistență este alegerea bună.
Colerici. Copii cu astfel de temperament sunt emotivi, plini de energie și creați pentru sport. Dacă vrei să-i oferi un spațiu de afirmare potrivit, atunci e cazul să optezi pentru sporturi de echipă sau arte marțiale, așa ca taekwondo, kickbox, karate, judo ș.a.
Flegmatici. Acești micuți se vor descurca de minune cu repetarea multiplă a uneia și aceleiași acțiuni. Prin urmare, potrivite sunt sporturile care implică o coordonare ciclică sau complexă, precum sunt acrobatica, dansurile și sesiunile de gimnastică pentru copii.
Melancolici. Pentru ei este stresant mediul cu antrenor sever și antrenamente dure. Astfel o bună alegere sunt dansurile, gimnastică artistică sau activitățile intelectuale. Echilibrul și capacitatea de a gândi sobru îi pot ajuta să obțină rezultate bune în pasiunea lor.
Să nu uităm și despre vârsta copilului
După cum am menționat, sportul se alege și în funcție de vârsta copilului și capacitățile fizice. De exemplu, pentru micuții de până la 5 ani nu este acceptabil efortul fizic ridicat cu implicarea sistemului aparatului locomotor. În primii ani oasele sunt în proces activ de formare, iar antrenamentele grele pot provoca daune. Pe când flexibilitatea poate fi antrenată de la vârstă fragedă.
Copiii pot practica sporturi încă de la vârsta de patru ani, așa cum sunt dansurile, înotul, gimnastică, luptele orientale și acrobatică. De la șapte ani, micuțul poate fi implicat în sporturi de echipă (fotbal, volei sau baschet) și lupte precum kickboxing. După 10 ani este admisă și atletica grea.
Cu toate acestea, nu uita să mergi la medicul pediatru. În unele cazuri, când copilul suferă de anumite boli, există tipuri de sport complet interzise, din motiv că ar putea produce traume grave.
Care sunt cele mai populare tipuri de activități fizice pentru copii?
Din cele menționate anterior, deja am reușit să evidențiem o bună parte dintre cele mai solicitate tipuri de sport. Cu toate acestea, vrem să explicăm care sunt beneficiile lor pentru sănătatea copilului. Mai mult de atât, aproape toate secțiunile pot fi găsite la Aquaterra Sport School - o școală sportivă, cu atmosferă plăcută și bine echipat, creată special pentru confortul copilului tău. Totodată, cu o echipă formată din cei mai buni antrenori din țară, care datorită profesionalismului și experienței vor oferi susținerea și motivația de care are nevoie un copil, pentru a garanta rezultatele așteptate.
Înotul
Unele tipuri de sport se deosebesc prin faptul că sunt potrivite practic pentru orice micuț, indiferent de temperamentul sau calitățile sale fizice. Printre acestea se numără și înotul pentru copii, care ajută la întărirea organismului și sistemului respirator, contribuie semnificativ la formarea unei poziții corecte a spatelui și dezvoltă sistemul muscular. La Aquaterra Sport School, sunt disponibile ore la bazin pentru copii, în Chișinău, individuale și de grup.
Gimnastică sportivă
Considerată și părintele tuturor tipurilor de sport, practicarea gimnasticii este posibilă încă de la patru ani. Aceasta ajută copiii să-și dezvolte perseverența, coordonarea corpului, flexibilitatea și rezistența - abilități utile și în alte tipuri de sport. Datorită gimnasticii corpul copilului se va dezvolta corect și cu sistem muscular puternic.
Luptele orientale
Printre cele mai cunoscute se numără karate, judo și taekwondo pentru copii. Fiecare tip are specificul său. De exemplu, karate este o luptă japoneză bazată pe un sistem de apărare și atac, pe când judo interzice loviturile și este bazat pe aruncări, chiar dacă are aceeași patrie. Iar cel din urmă, taekwondo-ul corean, este caracterizat prin utilizarea preponderentă a picioarelor.
Pe lângă faptul că toate trei tipuri de lupte ajută la dezvoltarea forței, agilității și rezistenței, acestea implică și o filosofie de educație a spiritului. Totodată, toate se găsesc pe lista sporturilor olimpice.
Kickboxing
Kickboxing-ul este o luptă corp la corp, apărută în urma combinației dintre mai multe tipuri de arte marțiale: box, muay thai și karate. Acesta implică tehnici de autapărare și atac, cu picioarele și mâinile. Scopul kickboxului pentru copii este dezvoltarea disciplinei, forței fizice, flexibilității și controlului asupra propriului corp.
Dansurile
Unul dintre cele mai elegante tipuri de sport, care are un impact pozitiv nu doar asupra sănătății fizice, dar și mentale. Dansurile pentru copii contribuie la dezvoltarea flexibilității, agilității, coordonării și sistemului respirator. În plus, este o bună metodă de eliminare a stresului și emoțiilor negative.
Acrobatică
Acrobatica este unul dintre tipurile de gimnastică, care include și exerciții de agilitate, flexibilitate, forță, sărituri și echilibru. Antrenamentele de acrobatică ajută la eliminarea excesului de energie, accelerarea metabolismului și are un impact pozitiv asupra psihicului și activității mentale a copilului. Datorită repartizării uniforme a efortului pe toate grupele de mușchi, corpul micuțului se va dezvolta proporțional, puternic și bine tonifiat.
Indiferent de tipul sportului ales, este important ca micuțul să primească satisfacție din acesta. Iar tu, în calitate de părinte, trebuie să-i oferi suportul și motivația de care are nevoie, fără al impune, atunci când el cu adevărat nu-și dorește. S-ar putea ca copilul să schimbe mai multe secțiuni, pe parcursul maturizării, însă este un lucru normal, deoarece el își descoperă pasiunile. Chiar dacă ești convins că nu alege activități potrivite pentru el, dă-i ocazia să facă ce vrea.
Realizările sportive nu sunt scopul de bază, iar noi, la Aquaterra Sport School, cunoaștem acest lucru. Scopul nostru este să promovăm dragostea față de sport și modul sănătos de viață printre copii.