Alegerea unui sport pentru copii nu este deloc o sarcină ușoară. Ea presupune mai mult decât criteriile „îmi place” sau „nu-mi place”, deoarece niciodată nu poți ști cu adevărat ce presupune un anumit tip de activitate fizică până nu-l încerci. Însă, un lucru este sigur, sportul este necesar în viața micuților, întrucât contribuie esențial la formarea fizică și intelectuală. Iar dacă respecți câteva recomandări de bază, copilul tău cu siguranță va găsi pasiunea sa față de un sport sau altul.
Începe de la nivelul de dezvoltarea fizică
Fiecare tip de sport are o vârstă minimă de la care poate fi practicat, de exemplu: gimnastica sportivă de la trei ani, karate de la patru, pe când kickbox de la tocmai șase ani. Per general, putem spune că, cu cât sunt mai complexe sporturile din perspectiva efortului fizic și tehnicii, cu atât și vârsta trebuie să fie mai mare.
Cu toate acestea, este important să înțelegi că oriunde ar merge copilul, el trebuie să fie suficient dezvoltat fizic pentru a face față sarcinilor. Atât medicii, cât și antrenorii - susțin că lecțiile de înot pentru copii pot fi începute încă de la vârsta de 2 - 2.5 ani. În primul rând, este foarte benefic din punct de vedere fiziologic, deoarece dezvoltă toate grupele musculare. În al doilea rând, contribuie la îmbunătățirea sistemului circulator, respirator și cardiovascular. De asemenea, micuții care practică înot experimentează mai rar stări de anxietate și sunt mai încrezuți în forțele proprii.
O altă opțiune bună pentru dezvoltarea armonioasă din sunt cursurile de acrobație pentru copii. În China, de exemplu, picii frecventează acest sport încă de la vârsta de 3 ani, după care, peste cca doi ani, o comisie de specialiști decide ce sport ar trebui copilul să frecventeze mai departe, în funcție de datele sale naturale. Însă, odată cu creșterea, și copilul poate face o alegere mai corectă, reieșind din propriile experiențe și preferințe.
Nu te grăbi, totul vine la timpul potrivit
Este important să duci copilul la o secțiune sportivă în perioada de vârstă potrivită, însă nu e cazul să te grăbești. Există sporturi, precum cele de echipă, în care micuțul trebuie să conștientizeze faptul că este parte a unui „organism” întreg care are un scop comun. La fel, trebuie să iei în considerare și faptul că copilul va fi sub tutela unui antrenor, în timpul antrenamentului. Până la o anumită vârstă acesta va avea nevoie de prezența părinților, dar odată ce crește va fi mult mai deschis spre socializarea cu persoane străine. Cu siguranță, îl poți forța să practice sportul, dar s-ar putea reflecta negativ asupra dragostei sale față de activitatea fizică.
Dacă tot am menționat despre rolul unui instructor, este important ca acesta să rezoneze cu copilul. Un antrenor care dă dovadă de dăruire și profesionalism, poate fi un adevărat model pentru micuți. De exemplu, la școala sportivă Star Kids, toți instructorii au ani de experiență în domeniu și cunosc metode de abordare individuală, de motivare și încurajare a copiilor.
Evaluează corect abilitățile și caracteristicile psihologice ale copilului
Pe parcursul vieții copilul tău se va confrunta cu diferite dificultăți și va depăși multe circumstanțe, dar pentru aceasta este nevoie de încredere în forțele proprii. Ajută micuțul tău să practice un sport care îi va aduce bucurie și credința în succes, nu o luptă grea pentru supraviețuire. Analizează cu atenție ce activități fizice îi ies mai bine, iar în funcție de aceste abilități vei putea mai ușor să faci o alegere. Copilul ar trebui să îndrăgească sportul din prima, în caz contrar, încercările ulterioare vor fi mult mai dificile.
Aspectul psihologic nu este mai puțin important. Dacă micuțul tău este activ și are un bun simț al ritmului, atunci are sens să-l duci la cursuri de dans. În cazul în care este atent și echilibrat, atunci îi sunt potrivite secțiunile unde se pune accent pe perseverență, mai mult decât pe viteză și agilitate - acrobatică și gimnastică. Pe când dacă ai un pici plin de forțe și mereu în căutare de noi activități, artele marțiale sunt o bună alegere, deoarece frecventând ore de taekwondo sau karate în Chișinău, copilul va învăța să direcționeze corect surplusul de energie.
Oferă-i ocazia să încerce mai multe tipuri de sport
Întotdeauna se poate întâmpla ca unui copil să nu-i placă un sport, chiar dacă l-a ales el însuși, darămite acele secțiuni la care a fost trimis la o vârstă foarte fragedă, la 3-4 ani. În acest caz, cel mai corect este să alegeți altceva împreună. Dar, reține că nici într-un caz nu ar trebui să îl faci pe un copil să se simtă vinovat că a renunțat la antrenamente sau, chiar mai rău, să-l obligi să continue. În perioada de căutare de sine, acest lucru este complet normal. Este mult mai important ca sportul să nu înceapă să-i provoace emoții negative și respingere, iar tipul de activitatea fizică pe care va alege să o practice în viitor nu contează atât de mult.
O bună soluție în acest sens este să vizitați din start împreună centrele sportive pentru copii, precum Star Kids. Aici micuțul va avea ocazia să aleagă dintre diversele tipuri de secțiuni disponibile, precum: dansuri, înot, gimnastică, acrobatică, taekwondo, mixt fight, kickbox pentru copii sau chiar dansuri Tik Tok. Cu siguranță, în varietatea largă de activități fizice se va găsi și ceva care îi va stârni interesul.
După cum ai observat, nu este deloc simplu să alegi o secțiune sportivă pentru copilul tău. Procesul are nevoie de multă atenție și răbdare, deoarece în caz contrar riști să-i stârnești repulsie față de orice activitate fizică. Comunică cu micuțul tău și oferă-i ocazia să încerce diferite tipuri. Respectând recomandările de mai sus și alegerea copilului, cu siguranță nu vei da greș.